Zó start jij goed aan de middelbare school! Tips voor brugklassers :)
Hey daar, nieuwe brugklasser! Spannend hè, zo'n nieuwe school na de zomervakantie? Nieuwe docenten, nieuwe vrienden, nieuwe vakken, nieuwe lesmethodes....Er komt enorm veel op je af!
Maar maak je geen zorgen, we hebben allemaal in jouw schoenen gestaan en weten hoe het voelt. In deze blog vind je tips en trucs om je brugklasjaar stevig te starten!
Organisatie is de sleutel
De brugklas betekent meer vakken en huiswerk. Helaas komt het op veel scholen voor dat de verschillende docenten op verschillende manieren huiswerk opgeven. Dit kan zijn via studiewijzers, via het digitale leerplatform (Magister, ITSLearning of SOMToday), via een klassenapp, via de mail... Het is daarom belangrijk dat jij de toetsen en het huiswerk op één plek bundelt. Je kunt hiervoor je agenda gebruiken of een ander schema. Zorg ervoor dat je dagelijks op het digitale platform kijkt of er nieuwe stof is opgegeven en noteer dit in je agenda.
Een veelgemaakte fout onder brugklassers is dat zij het huiswerk opschrijven op de dag dat de stof wordt opgegeven. Je noteert je huiswerk in je agenda op de dag dat het af moet zijn.
Het is handig om allereerst jouw eigen week in kaart te brengen zodat je ziet op welke momenten er tijd is om te leren.
Bekijk per dag:
- Lestijd: De tijd in waarop je naar school gaat en lessen hebt.
- Reistijd: De tijd die je nodig hebt om van en naar school te reizen.
- Sporten/activiteiten: Plan de tijd in voor sport, hobby's, clubs en andere buitenschoolse activiteiten.
- Eten: Hoe laat eten jullie 's avonds?
- Slapen: Hoe laat ga je naar bed?
Als je goed in kaart hebt gebracht hoe jouw week eruit ziet (ook in het weekend!) dan kun je jouw leertijden in gaan plannen. Op welke dagen en tijden heb jij tijd om te leren? Zo maak je het een stuk realistischer en haalbaar!
Plannen & herhalen
Je huiswerk en leerwerk kan best veel lijken! En soms is dat het ook! Het is dan handig om het te verdelen in kleine stukjes en te verdelen over verschillende dagen.
Zeker het leren voor een toets is handig om op verschillende dagen te doen. Leer nooit alleen de dag van tevoren, want dan komt de stof voornamelijk in je kortetermijngeheugen en ben je de helft de volgende dag alweer vergeten! Bovendien kun je dan niet meer zoveel kanten op als blijkt dat je de stof toch nog niet zo goed snapt. Dit kan stress geven. Kortom: verdeel de stof over verschillende dagen.
Ook is het handig om per taak een tijd eraan te koppelen. Zo leer je inschatten hoe lang iets duurt en kun je realistischer plannen. Bovendien zorg je ervoor dat je sneller en geconcentreerder werkt als je jezelf een tijdsdoel oplegt.
Concentreren
In vergelijking met de basisschool zul je langere tijden na school aan je huiswerk zitten. Soms is het lastig om je dan te concentreren. In deze tijd zijn er namelijk enorm veel afleiders: TikTok, Snapchat, WhatsApp, het gamen....noem maar op!
Toch is het zonde als je je continu laat afleiden, want daardoor duurt het leren steeds langer. Bovendien is het lastig om steeds weer opnieuw het 'startmoment' van het leren te doorbreken.
Als je het lastig vindt om je een langere tijd te concentreren dan kan de Pomodoro-techniek voor jou helpen! In deze blog vind je hoe de Pomodoro-techniek werkt!
Oefentoetsen
Het maken van oefentoetsen is een van de meest effectieve manieren om te leren en je voor te bereiden op echte toetsen. Waarom is dit zo effectief?
1. Versterken van kennis
Oefentoetsen helpen je om de kennis die je hebt opgedaan te versterken. Door vragen te beantwoorden, dwing je jezelf om actief na te denken over de stof, wat zorgt voor een diepere verwerking en beter begrip.
- Actief herhalen: Het beantwoorden van vragen zorgt voor actieve herhaling, wat helpt om de informatie beter op te slaan in je langetermijngeheugen.
- Begrijpen: Het beantwoorden van vragen helpt om erachter te komen welke stof je nog niet volledig begrijpt, zodat je hier extra aandacht aan kunt besteden.
2. Vertrouwen
- Zelfvertrouwen: Door oefentoetsen te maken, kun je zien dat je de stof beheerst, wat je zelfvertrouwen verhoogt.
- Verminderen van toetsangst: Het regelmatig maken van oefentoetsen helpt toetsangst te verminderen, omdat je gewend raakt aan de toetsvragen en de structuur van toetsen.
- Tijdsdruk: Oefentoetsen helpen je om te wennen aan het werken onder tijdsdruk, zodat je beter weet hoe je je tijd moet indelen tijdens de echte toets.
3. Verbeteren van toetsvaardigheden
Het maken van oefentoetsen helpt je om toetsvaardigheden te ontwikkelen.
- Leesvaardigheid: Oefentoetsen verbeteren je leesvaardigheid en helpen je om vragen beter te begrijpen en te interpreteren.
- Antwoordstrategieën: Je leert hoe je verschillende soorten vragen moet aanpakken. Denk aan bronvragen, inzichtvragen en openvragen.
4. Feedback en reflectie
Weten waar je staat en waarop je de focus kunt leggen...
- Directe feedback: Door je antwoorden te controleren, krijg je direct feedback over wat je goed en fout hebt gedaan.
- Reflectie: Het analyseren van je fouten helpt je om te reflecteren op je leerproces en te begrijpen waar je nog verbetering nodig hebt.
5. Motivatie
- Doelgericht leren: Het werken naar een oefentoets geeft je een concreet doel om naar toe te werken, wat het leren meer gericht en doelgericht maakt.
- Competitie: Voor sommige leerlingen kan de drang om goed te presteren op oefentoetsen een extra motivatie zijn om harder te leren.
Het maken van oefentoetsen is een cruciale stap in het leerproces. Door regelmatig oefentoetsen te maken, ben je beter voorbereid op de echte toets en vergroot je je kansen op succes. Wil jij gelijk een goede oefentoets maken die aansluit op jouw lesboek? Klik hier!
Zet hem op op jouw nieuwe school!
Tip de redactie
Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten
Deel deze pagina met je vrienden!
Ook interessant
Bekijk alle artikelenZoek in meer dan 10.000 toetsen
Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.