Tijd voor Geschiedenis
- Hoofdstuk HC China, 1842-2001 -
oefentoetsen & antwoorden
1e editie
Klas 4-5-6|Vwo
Deze oefentoets behandelt o.m. de volgende onderwerpen:
- China in onrust en verandering
- Een dynastie in crisis
- Machtige Mao
- Van communisme tot wereldmacht
Toets Geschiedenis
Tijd voor Geschiedenis
Online maken
Toets afdrukken
Het geheel van opvattingen en leefregels van Confucius. Het confucianisme werd gevormd op basis van de principes van Confucius (551-479 v.Chr.). Het basisprincipe is ʻvergevingʼ: wat u voor uzelf niet wenst, wens dat ook een ander niet. Verder zijn er zes deugden, waaronder gehoorzaamheid, rechtvaardigheid, fatsoen en trouw. Periode van conflicten tussen China en Groot-Brittannië om het smokkelen van opium. Er waren twee opiumoorlogen tussen 1839 en 1960. De conflicten gingen behalve om de smokkel in opium vooral om de strikte handelsvoorwaarden van China. De conflicten werden dan ook beslecht ten gunste van Groot-Brittannië, dat verregaande rechten kreeg om te handelen met en binnen China. Opstand van vooral Chinese boeren in de periode 1851-1864. De naam ʻTaipingʼ is afgeleid van het begrip ʻHemelse Vredeʼ, waarnaar deze opstandelingen streefden. De opstand was gericht tegen de Qing-dynastie.Socialistische intellectuele beweging in China die zich afkeerde van het westerse imperialisme, maar wel geïnspireerd is op westerse waarden zoals gelijkheid en nationalisme. De naam ʻ4 Meibewegingʼ komt van 4 mei 1919. Toen kwamen er protesten tegen het Verdrag van Versailles, dat stelde dat Japan (eerder dan Duitsland) zijn invloedssfeer in China mocht houden in plaats van dat die invloed terugging naar China. Verzamelnaam voor de groepen, voornamelijk scholieren en studenten, die de ideeën van Mao tijdens de Culturele Revolutie verspreidden.Xenofobie is de angst voor vreemdelingen of buitenlanders. Vaak is xenofobie niet gegrond op daadwerkelijke bewijzen en/of heel obsessief. Zo waren vooral buitenlanders perfecte zondebokken. Campagne van de CCP tijdens het tweede Vijfjarenplan voor een snelle transformatie van landbouw naar industrie. De Grote Sprong Voorwaarts begon in 1958 en duurde tot 1961. Gedurende deze jaren zorgde economisch wanbeleid voor hongersnood, met miljoenen slachtoffers. Ga bij deze vraag overzichtelijk te werk. Er wordt eigenlijk om vier antwoorden gevraagd. Door structuur aan te brengen maak je minder snel een fout en door overzicht te creëren is het ook eenvoudiger voor jezelf om de antwoorden nog eens te controleren.
De eerste modernisering gaat over de landbouw. De tweede modernisering gaat over wetenschap en technologie. De derde modernisering gaat over industrie. De vierde modernisering is op gebied van defensie. Toelichting: 1. Particuliere boeren kregen hun grond terug en waren zelf verantwoordelijk voor de productie en mochten hun overschotten verkopen.2. Er werd veel geld in het onderwijs gestimuleerd en Chinese studenten werden gemotiveerd om in het buitenland te gaan studeren. 3. Door gunstige belastingtarieven en regels hoopte Deng Xiaoping dat buitenlandse bedrijven zich in China zouden gaan vestigen. 4. Er werd geïnvesteerd in het leger. Soldaten kregen modernere wapens en zij werden beter opgeleid. Er wordt hier eigenlijk om een mening gevraagd. Heb jij het idee dat het confucianisme nog invloed heeft op het huidige China? Als je eerst uitlegt wat het confucianisme inhoudt dan zie je dat bepaalde onderdelen nog wel toepasbaar zijn. Het is echter niet zo dat de leer van het confucianisme nog één op één merkbaar is in de Chinese samenleving. Het is belangrijk dat jij deze nuance toepast in jouw antwoord.
Bij het confucianisme draait het om trouw en gehoorzaamheid (dat men luistert naar zijn of haar leidinggevende). Dit zorgt voor een conservatieve en autoritaire samenleving. In het huidige China zie je dit deels nog terug. Er is nog steeds veel aanzien voor de Chinese leider Xi Jinping, wat past bij de leer van het confucianisme. Ook het belang van orde en structuur zie je nog duidelijk terug in het familiesysteem: de Chinese samenleving is meer gericht op de groep van het individu. De samenleving is nog steeds gebaseerd op deze hiërarchische, gestructureerde indeling. Het lijkt hier alsof je een keuze hebt. Je mag namelijk zelf kiezen of je voor of tegen de stelling bent. Als je echter naar de stof kijkt is er maar één antwoord mogelijk. Leg eerst duidelijk uit welk antwoord jij kiest en bouw je antwoord vervolgens logisch op. Het is mooi als je een stukje van de vraag herhaalt.
Ja, het kan zeker worden gezien als de start van de inmenging van Westerse landen in China. Het verdrag was gunstig voor het westen en niet voor China. De afspraken die in het verdrag staan waren gericht op de belangen van Westerse landen, China komt hierna lange tijd ten dienste te staan van buitenlandse mogendheden. Het is bij deze vraag verstandig om eerst kort uit te leggen wat de CCP is. Aan de hand van die uitleg kan je namelijk een koppeling maken waarom zij naar de Sovjet-Unie keken voor steun. Dit is een stap die vaak wordt overgeslagen, maar het brengt veel structuur aan in jouw antwoord. Hierdoor word je antwoord vollediger.
De Chinese Communistische Partij (CCP) vond het communisme inspirerend, want het was een revolutionaire ideologie die ook het imperialisme van het Westen afwijst en het eigen vaderland voorop zet (patriottistisch van aard). De revolutie in de Sovjet-Unie was dan ook een groot voorbeeld voor de CCP. Ook hier lijkt het alsof er een keuze is. Je moet echter goed bedenken welke gevolgen er zijn geweest na de collectivisatie. Welk gevolg lijkt op datgene wat er in de Sovjet-Unie gebeurde na de collectivisatie, ingevoerd door Stalin? Daar moet jouw antwoord op inzoomen. Dan is er een vergelijking die in het oog springt.
De gevolgen voor beide landen zijn, in ieder geval op de korte termijn, redelijk hetzelfde. De grootste overeenkomst is dat voor zowel de Sovjet-Unie als voor China er relatief snel na de invoering een hongersnood uitbrak. Boeren werden in beide landen opgedragen wat zij moesten verbouwen waardoor er te weinig voedsel werd geproduceerd. Dit leidde tot tientallen miljoenen doden. Noem in het antwoord eerst het belangrijkste denkbeeld van Marx en koppel dit aan de Chinese realiteit . Beide elementen worden in de bron genoemd. Volgens Marx zal er een revolutie komen waardoor alles verandert. Fabrieksarbeiders zullen het voortouw nemen, maar in China heb je geen fabrieken (alleen koelies, riksjarenners en botenslepers). Ga bij deze vraag systematisch te werk. Bespreek eerst wie je hier ziet en vervolgens wat hij voor kleding draagt. Leg aan de hand van deze antwoorden uit waarom hij hiervoor zou hebben gekozen.
De persoon op de afbeelding is Mao Zedong. Hij draagt een eenvoudige kledingstijl terwijl hij naar een menigte zwaait. Hij heeft met opzet voor deze kledingstijl gekozen. Zijn voorgangers droegen vaak luxe kleding. Mao wilde dat niet. Hij koos ervoor om zich in soberheid te kleden om zo zijn afkeer tegen het westerse kapitalisme te laten zien. Op de poster zie je Mao naast o.a. Stalin en Lenin, de communistische leiders van de Sovjet-Unie. Dit zal dus voor 1960 zijn gemaakt, want vanaf 1960 bekoelde de relatie met de Sovjet-Unie (het Rode Schisma). Het gaat hier niet alleen om wat je op de afbeelding ziet, maar vooral wat er bij de afbeelding wordt gezegd. Je moet uitleggen wat er met deze tekst wordt bedoeld. Het draait hier niet om de historische inhoud, maar het historisch perspectief (hoe de inhoud soms meedraait met het heersende beeld van de samenleving over personen/gebeurtenissen op dat moment). Begin jouw antwoord door eerst kort te beschrijven wat je ziet.
Op de afbeelding zie je twee personen die naar het opgebaarde lichaam van Mao kijken. Ze geven aan dat Mao eerst een patriot was, vervolgens een schurk en vervolgens weer een patriot. Zij geven Mao dan het label van onvoorspelbaar. Het is eigenlijk een sarcastische opmerking, want dat er telkens anders naar Mao wordt gekeken komt niet door Mao zelf, maar door de tijd waarin mensen leven. In de tijd zelf keek men naar Mao als iemand die de problemen van China zou aanpakken (patriot). Vervolgens, mede door de miljoenen doden door de Culturele Revolutie, keek men minder positief naar Mao (schurk). Terwijl in hedendaags China er weer positief naar Mao wordt gekeken (patriot). De afbeelding geeft dus duidelijk weer dat het beeld van Mao onderhevig is aan de stand van de samenleving.
Deze toets bestellen?
Voordeligst
Lidmaatschap ToetsMij
€ 12,99/mnd
Snel nog even wat toetsen oefenen? Kies dan onze meest flexibele optie.