De Wereld Van MAX
- Hoofdstuk 3 - Globalisering
oefentoetsen & antwoorden
MAX
3e jaar |
Havo/vwo, Vwo, Gymnasium
Toets Aardrijkskunde
De Wereld Van MAX
Online maken
Toets afdrukken
De Verenigde Naties (VN) en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
Isolationisme
Shell, Unilever, Philips, Heineken
Als de stad meer dan 10 miljoen inwoners heeft.
Vestigingsklimaat
Internationalisering
1993: Het akkoord (verdrag) van Schengen. Hierbij vervallen de binnengrenzen tussen de EU-landen, en is er dus geen douanecontrole meer nodig. Vrij reizen binnen de EU is mogelijk.
2002: de invoering van de Euro. De euro is waardevast en brengt daardoor meer financiële zekerheid voor de landen en handel binnen de Eurozone
Culturele globalisering
Door de internationale arbeidsverdeling worden producten geproduceerd op de plek die daar het meest geschikt voor is. Vaak komt dat neer op de laagste kosten (lagelonenlanden). Doordat je producten dus goedkoper kan laten maken, neemt je efficiëntie toe. Je kan meer produceren tegen lagere kosten, dit zijn schaalvoordelen.
a) Nee, integendeel, het wordt duurder om tussen landen te handelen.
b) om de eigen binnenlandse markt de beschermen tegen goedkopere buitenlandse producten. Hierdoor wordt de eigen binnenlandse werkgelegenheid beter beschermd.
c) protectionisme
a) transportnetwerk (grote containerschepen en snelle vliegtuigen) en het digitale netwerk (internet, wi-fi, satteliet en GPS-verbindingen)
b) de relatieve afstand wel (want je kan nu sneller ergens komen. De tijd/moeite die nodig is voor de afstand is afgenomen), maar de absolute afstand niet (want deze verandert nooit. Dit is gewoon de afstand in een rechte lijn tussen twee punten, gemeten in kilometers).
Anti-globalisten (Toelichting: Anti-globalisten zijn echt tegen, en zien eigenlijk alleen maar de nadelen van globalisering. Anders-globalisten geloven op zich wel in de voordelen van globalisering, maar vinden dat het anders moet, vooral eerlijker)
a) zes landen (waaronder Nederland)
b) 27 landen (let op, in je boek spreken ze soms nog van 28 landen, maar dat is dus voor de uitvoering van de Brexit. Het zijn er nu, zonder VK, nog maar 27).
Alle landen binnen de EU hebben dezelfde regels, wetten en belastingen, waarmee de landen binnen de EU elkaar dus niet kunnen beconcurreren. De interne markt van de EU is hiermee beter beschermd (protectionisme).
Drie van de volgende:
De financiële crisis uit 2009, waaruit bleek dat sommige (Zuid-Europese) landen de EU begrotingsregels niet nakwamen. Enorme steun vanuit de andere landen was nodig om die landen niet failliet te laten gaan (Griekenland)
De migrantencrisis vanaf 2013. De EU-landen kunnen het maar niet eens worden over hoe, waar en hoeveel migranten opgevangen moeten worden binnen de EU.
De Brexit van het VK. Het bleek nu mogelijk zijn de EU echt te verlaten. Dit was voor verschillende anti-EU partijen aanleiding om ook aan te sturen op het verlaten van de EU.
De uitspraak van de hoogste Poolse rechters ove de Poolse wetgeving (2021). Deze gaat blijkbaar boven de Europese wetgeving. Dit maakt de EU onwerkbaar, want dan zou elk land altijd zijn eigen wetten/regels kunnen blijven gebruiken. Er is nu eenmaal afgesproken dat de EU-wetgeving de hoogste wetgeving is, maar Polen wijkt hier nu dus vanaf.
Voordelen: het brengt werkgelegenheid, het levert inkomsten op (buitenlandse valuta)
Nadelen: de MNO heeft een grote machtspositie, hierdoor: komen milieuregels onder druk te staan, komt er druk op de lonen (die worden laag gehouden), verslechteren de arbeidsvoorwaarden, wordt de overheid een speelbal van de MNO. Daarnaast kunnen kleine ondernemers niet concurreren met de grote MNO’s.
New York (in de VS)
Wereldstad
Helsinki (in Finland)
Hoofdstad
Washington D.C. (in de VS)
Hoofdstad of Wereldstad
Lagos (in Nigeria)
Megastad
Mexico-Stad (in Mexico)
Hoofdstad of Megastad
Shanghai (in China)
Megastad
Een agglomeratie is in de meeste gevallen geen wereldstad, maar gewoon een grotere stad (dorpjes vastgegroeid aan de centrale stad).
Een megastad is wel altijd een agglomeratie. Het kan bijna niet anders dan dat aan zo’n grote stad de omliggende dorpen inmiddels zijn vastgegroeid.
Een wereldstad hoeft niet altijd een megastad te zijn. Een megastad is een stad met meer dan 10 miljoen inwoners, maar er zijn ook metropolen die dat aantal net niet halen, maar zeker wel een belangrijke rol op het wereldtoneel vervullen.
a) leave 🡪 Gevolg: Brexit.
b) Omdat Londen veel meer gefocust is op Europa en de EU, en dus ook veel meer baat heeft bij het blijven bij de EU. De dienstensector in Londen is groot. Er zitten ook veel financiële instellingen. Deze werken nauw samen met de rest van Europa. Na de Brexit komen er toch beperkingen tussen EU-landen, wat de handel en samenwerking beperkt. Londen is een echte wereldstad, en wordt dus zwaardere getroffen door de Brexit.
a) Schengenlanden
b) Onderlinge grenzen zijn opgeheven, je kan dus vrij reizen tussen deze landen zonder grenscontroles. Dit maakt het reizen en transport (voor mensen èn goederen) veel gemakkelijker.
c) Zwitserland, Liechtenstein, Ijsland en Noorwegen horen wèl bij Schengen, maar niet bij de EU.
Je ziet op deze afbeeldigen de vluchtroutes van asielzoekers die hopen op een veilig heenkomen / beter leven / of beter werk in Europa. De stroom migranten was ontzettend groot en leidde ook tot gevaarlijke situaties met kleine bootjes die de Middellandse Zee probeerde over te steken. Om een eind te maken aan de grote stroom vluchtelingen besloten de EU en Turkije een vluchtelingendeal te maken, wat inhield dat Turkije meer vluchtelingen uit het Midden-Oosten (Syrië, Irak, enz.) zal opvangen en dat Turkije zijn grenzen beter zal bewaken, zodat er minder vluchtelingen naar de EU komen. In ruil hiervoor krijgt Turkije financiële steun en hoeven Turken geen visum meer te hebben om naar de EU te reizen. Verschillende EU-landen waren hier erg blij mee, omdat ze zelf geen vluchtelingen in hun eigen land wilden opnemen.
Deze toets bestellen?
Voordeligst
Lidmaatschap ToetsMij
€ 12,99/mnd
Snel nog even wat toetsen oefenen? Kies dan onze meest flexibele optie.