De oorzaak waarom jouw kind niet vooruit te branden is.

Schermafbeelding 2024 04 16 om 11 29 24

Mag het een tandje meer?

Soms lijkt het of onze kinderen altijd kiezen voor de makkelijkste weg. Toch is er nog een andere mogelijke oorzaak als jouw kind weer niet vooruit te branden is voor zijn komende toets biologie…

Als je namelijk niet weet wat er van je verwacht wordt, is het lastig om in beweging te komen. Je ziet een heel hoofdstuk vol tekst over botten en organen en moet in die brij van eindeloze woorden bepalen wat belangrijk is, wat er getoetst wordt en hoe je getoetst wordt. Onduidelijkheid is killing. Niet alleen in het opvoeden, maar ook in het leren ;).

Als je niet weet HOE is het lastig om überhaupt te starten. Je weet niet naar welk punt je toe moet, wanneer je er bent en je voelt je dus stuurloos…

Probeer eerst eens te kijken wat er van jou verwacht wordt. Twee mogelijke hulpmiddelen:

  • Leerdoelen

Soms staan er aan het eind van een hoofdstuk leerdoelen. Deze beschrijven wat je moet kennen en moet kunnen. Zet deze leerdoelen om in vragen en probeer deze te beantwoorden. Ze vormen een uitstekend kompas buiten de talloze bladzijden van jouw hoofdstuk.

Bij geschiedenis of aardrijkskunde zie je ook nog weleens hoofdvragen en deelvragen, aan het begin van een hoofdstuk of paragraaf, staan. Handig om te controleren of je de tekst kent en begrijpt!

Staan er geen leerdoelen in jouw boek? Zet dan de alineakopjes om in vragen. Zo maak jij jouw eigen leerdoelen!

 

  • Oefentoetsen

Oefentoetsen zorgen ervoor dat jij kennis uit je geheugen ophaalt en dat is leren. Je propt die kennis dus niet alleen in je grijze massa, maar oefent ook met de informatie eruit halen en misschien nog wel belangrijker: het juist formuleren van antwoorden.

Bovendien vormt een oefentoets een afspiegeling van de toets die jij op school krijgt. Je kunt zien wat er van je verwacht wordt, welke vragen er gesteld kunnen worden en het wordt duidelijk of jij de stof voldoende beheerst. Voorafgaand aan de echte toets op school heb jij hierdoor de mogelijkheid om specifieke onderdelen nog extra aandacht te geven.

Toch merkte ik in het geven van jarenlange huiswerkbegeleiding dat veel lesmethodes geen oefentoetsen aanbieden. Of dat het niveau van de oefentoets veel lager ligt dan de toets op school. Zo irritant! Ook kwam het regelmatig voor dat de antwoorden en/of uitwerkingen ontbraken. Een oefentoets maken zonder antwoorden om de door jou gegeven antwoorden na te kunnen kijken heeft nul effect.

Om deze redenen bedacht ik toen jaren geleden het ToetsMij-concept: kwalitatieve oefentoetsen, met antwoorden én uitwerkingen, precies aansluitend op jouw lesboeken! Een megaklus was het en is het, want alles blijft up-to-date met de nieuwste edities. Maar wel de moeite waard, want dagelijks ontvangen wij dit soort berichten. Had ik het vroeger zelf maar gehad!

Schermafbeelding 2024 04 16 om 11 26 54
Schermafbeelding 2024 04 16 om 11 26 32

Wil jij ook goede oefentoetsen tot jouw beschikking zodat jij doelgerichter kunt leren? Klik hier om jouw eerst volgende toets voor te bereiden.

Tip de redactie

Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten

Deel deze pagina met je vrienden!

Ook interessant

Bekijk alle artikelen

Zoek in meer dan 10.000 proefwerken

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in