Toets Biologie

Vivo deel A+B - Hoofdstuk 8 - Voeding en verteren oefentoetsen & antwoorden

LRN-line

Deze oefentoets behandelt o.m. de volgende onderwerpen: energie, energieverbruik, verteringsstelsel, speeksel, voedingsmiddelen, voedingsstoffen, schijf van vijf, gezond voedingspatroon, dierlijk voedsel, plantaardig voedsel, gevarieerd eten, vezels, brandstof, bouwstof, reserve stof beschermstof, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, water, voedingswaarde, mechanische vertering, chemische vertering, enzymen, gebit, snijtanden, hoektanden, kiezen, glazuur, tandbeen, mond, strotklepje, huig, maag, peristaltische bewegingen, maagsap, twaalfvingerige darm, alvleesklier, lever, gal, galblaas, emulgeren, dunne darm, darmvlokken, oppervlaktevergroting, dikke darm, endeldarm, overgewicht, ondergewicht, nutri-score, voedselbederf, voedselvergiftiging, conserveren, obesitas, eetstoornis, herbivoor, carnivoor, omnivoor, plooikiezen, knipkiezen, knobbelkiezen.

Vivo deel A+B
Toets Biologie
Vivo deel A+B
Online maken
Toets afdrukken
Het verteringsstelsel, ook wel het spijsverteringsstelsel genoemd, breekt voedingsmiddelen in heel kleine stukjes.  Gevarieerd eten betekent dat je elke dag andere soorten voedingsmiddelen eet, zodat je er voor zorgt dat je verschillende soorten voedingsstoffen binnen krijgt.  Vezels zijn plantaardige deeltjes in je voedsel die niet worden verteerd, maar die de werking van je verteringsstelsel stimuleren.  Speekselklieren. Deze produceren tegelijkertijd met het kauwen speeksel. Speeksel is een verteringssap. Strotklepje. Dit klapt achterover als je iets inslikt. Op deze manier sluit het de luchtpijp af, om te verhinderen dat je je verslikt. Slokdarm. Deze brengt voedsel van de mond naar de maag, door middel van peristaltische bewegingen. Maag. Dit is een tijdelijke opslagplaats van het voedsel. Voedsel wordt hier gekneed en vermengd met maagsap. Maagsap is een verteringssap.Galblaas. Dit is een opslagplaats van gal. Gal is geen verteringssap maar maakt vetdeeltjes wel kleiner. Alvleesklier. Deze maakt alvleessap, een verteringssap dat vetten, koolhydraten en eiwitten kan splitsen. Dunne darm. Hier wordt de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten voltooid met behulp van verteringsenzymen in darmsap. Door het samentrekken en ontspannen van de spieren in de darmwand en de darmplooien wordt de spijsbrij voortdurend gemengd met het darmsap.Endeldarm. Dit is de laatste opslagplaats, voordat de voedselresten als ontlasting via de anus het lichaam verlaten. Brandstof: hieruit komt energie vrij. Dit zijn koolhydraten of vetten.Bouwstof: vormt bouwstenen voor alle delen van het lichaam. Dit zijn eiwitten, mineralen en water.Reservestof: Opgeslagen stoffen die later gebruikt worden als brandstof of bouwstof. Dit zijn vetten.Beschermstof: helpen je lichaam gezond te houden. Dit zijn vitamines en mineralen.  Dit betekent hoeveel energie een product per 100 gram oplevert. P = glazuurQ = tandbeenR = tandholteS = tandvlees Met kiezen kauw, plet en vermaal je je voedsel.  Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties veroorzaken die helpen bij het afbreken van voedingsmiddelen tot voedingsstoffen. Speeksel zet bijvoorbeeld zetmeel in voedingsmiddelen om in kleinere koolhydraten. Maagsap is een verteringssap, het verteert eiwitten.Maagsap is zuur, het dood doorgeslikte bacteriën. Grote vetdruppels worden kleine vetdruppels door gal. Er worden geen bindingen verbroken, dus is er geen sprake van vertering.  Uitstulpingen van de darmplooien. Via de darmcellen die in deze darmplooien liggen worden voedingsstoffen opgenomen en naar het bloed gebracht.  Dit is een stukje darm tussen de dunne darm en de dikke darm. Het heeft de vorm van een zak. Hieraan zit het wormvormig aanhangsel.  Een score dat op een product staat, waarin aangegeven is hoe “gezond” een bepaald product is. A is de gezondste keuze, E is de minst gezonde keuze. Conserveren betekent het langer houdbaar maken van voedsel, zodat het niet snel bederft. Dit kan door middel van technieken zoals invriezen, drogen, inblikken, of het toevoegen van conserveermiddelen. Herbivoor: Dit zijn planteneters, zij hebben een gebit met plooikiezen.Carnivoren: Dit zijn vleeseters, zij hebben een gebit met knipkiezen.Omnivoren: Dit zijn alleseters, zij hebben een gebit met knobbelkiezen.  Voedsel wordt een aantal keer vanuit de maag teruggebracht naar de bek en nogmaals gekauwd. Dit komt doordat plantenweefsel stug is, dus moeilijk verteert wordt.  Iedereen heeft een ander energieverbruik omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, en hoeveel je beweegt.Voorbeeld: Een topsporter die veel traint, heeft meer energie nodig dan iemand die de hele dag zit. Dit komt doordat de spieren van de sporter veel energie verbruiken tijdens het bewegen. Ook zal een volwassen man meer energie nodig hebben dan een kind, omdat hij groter is en zijn lichaam meer energie gebruikt om te functioneren. Voedingsstoffen zijn stofjes die je lichaam nodig heeft om in leven te blijven. Er zijn zes verschillende soorten voedingsstoffen: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en water.Meerdere voedingsstoffen bij elkaar vormen voedingsmiddelen. Dit is wat we eten, zoals macaroni, kaas, soep, brood en melk.    De vlakken in de Schijf van Vijf zijn niet allemaal even groot omdat we van sommige soorten eten meer nodig hebben dan van andere om gezond te blijven. Mogelijke voorbeelden:Groente en fruit hebben bijvoorbeeld een groter vlak omdat het goed is om daar veel van te eten. Dingen zoals vetten en olie hebben een kleiner vlak omdat je daar maar een klein beetje van nodig hebt.  Mechanische vertering is het kauwen en vermengen van voedingsmiddelen. Er wordt kracht en beweging uitgeoefend op de voedingsmiddelen. Bij chemische vertering helpen stoffen, genaamd enzymen, bij de vertering. Enzymen zorgen voor een scheikundige reactie, waarbij grote stoffen worden omgezet in kleinere stoffen.  Door te poetsen en te flossen zorg je ervoor dat de mondbacteriën geen gaatjes kunnen maken in het glazuur. Wanneer dit wel gebeurt kunnen bacteriën ontstekingen veroorzaken waardoor uiteindelijk de tand kan afsterven en uitvallen.  Je dunne darm bestaat uit darmplooien, die weer bestaan uit darmvlokken. Al deze uitstulpingen bij elkaar zorgt ervoor dat de oppervlakte van de darm groot is, waardoor er veel voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in korte tijd.  Overgewicht betekent dat iemand te zwaar is voor zijn of haar lengte en daardoor meer vet in het lichaam heeft dan gezond is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je meer eet dan je verbrandt, waardoor je lichaam het extra voedsel opslaat als vet.Ondergewicht betekent dat iemand te licht is voor zijn of haar lengte en niet genoeg vet of spieren heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen door te weinig eten of door ziekte, waardoor het lichaam niet genoeg voedingsstoffen krijgt. 67,3 x 16,8 kJ = 1130,64 kJ     1130,64 kJ x 225 : 100 = 2544 kJ in één zak cassavechips Koolhydraten, Je lichaam gebruikt koolhydraten als brandstof, bouwstof en reservestof.Water.Bouwstoffen, kalkzouten zijn nodig voor de groei van je botten.  Er zijn meerdere antwoorden mogelijk;Je hebt moeite met eten en slikken, omdat speeksel ervoor zorgt dat de voedselbrij zachter en slijmerig wordt. Eerste stappen van de vertering worden overgeslagen, aangezien speeksel zetmeel verteert.Smaak van het voedsel vervlakt, omdat speeksel ervoor zorgt dat geur- en smaakstoffen vrijgemaakt worden uit het voedsel.Het strotklepje zorgt ervoor dat de luchtpijp wordt afgesloten op het moment dat voedsel doorgeslikt wordt. Als het strotklepje dus niet afgesloten is, is er een kans dat het voedsel de luchtpijp in gaat. Dit heet verslikken. Je zal gaan hoesten om het voedsel uit de luchtpijp te verwijderen.  Dunne darm.Pijl 1. Dit is het bloedvat dat naar de darmvlok toe loopt. Dit bevat zuurstofrijk bloed, maar met weinig voedingsstoffen. De voedingsstoffen worden door de darmvlokken opgenomen. Bij pijl 3 zullen er veel voedingsstoffen in het bloed zitten. Cardia. De slokdarm zit boven de maag. Zowel de kringspieren als de lengtespieren. De kringspieren knijpen het voedsel samen door samen te trekken, terwijl de lengtespieren de darm korter maken door samen te trekken. Deze bewegingen duwen de voedselbrij langzaam door het verteringsstelsel. Jolette heeft een normaal gewicht, want: BMI = 65 : (1,68)2 = 23,02Tip! Belangrijk om bij deze vraag de berekening op te schrijven én ook te benoemen in welke gewichtsklasse Jolette valt. Er zitten dus 2 delen in het antwoord.  De beren zijn omnivoren, omdat zij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Dit betekent dat ze knobbelkiezen hebben. Herbivoren hebben een lang darmkanaal en carnivoren een kort darmkanaal. Omnivoren zitten daar tussenin, zij hebben dus een middellang darmkanaal. 

Deze toets bestellen?

Voordeligst
Lidmaatschap ToetsMij
€ 12,99/mnd
  • Snel nog even wat toetsen oefenen? Kies dan onze meest flexibele optie.
  • Je kunt maandelijks opzeggen.
  • Toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard
3 maanden ToetsMij
€ 12,99
€ 10,99/mnd
  • Voordelig en flexibel. Ideaal als je maar een paar maanden toetsen hoeft te gebruiken.
  • Betaal per kwartaal en bespaar hiermee 2 euro per maand.
  • Toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard
1 jaar ToetsMij
€ 12,99
€ 7,50/mnd
  • Favoriete keuze van meer dan 70% van de gebruikers.
  • Betaal slechts 90 euro per jaar en bespaar hiermee 65 euro.
  • Geniet van een volledig jaar toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard

Dit zeggen leerlingen en ouders

10

Cijfers omhoog

Onze zoon had in februari zeker 12 minpunten. Hij is gestart met oefenen via Toets mij en heeft een geweldige eindsprint getrokken en afgelopen week bijna het onmogelijke waargemaakt. Er zijn nog maar 2 minpunten over en nog niet alle toetsen zijn terug. Het heeft onze zoon enorm geholpen, omdat er breed getoetst wordt en de vraagstelling, zoals van hem begrepen, overeenkomt met de toets. Als je de oefentoetsen goed kunt maken, beheers je de stof echt goed!

AP
9.0

Fijn dat leerlingen alvast een keer een toets kunnen oefenen die eruit ziet zoals op school.

Wij hebben sinds kort Toetsmij, omdat onze dochter het erg lastig heeft met Wiskunde. Op deze manier kan ze het hoofdstuk oefenen met een toets die qua vraagstelling overeenkomt met de toetsen op school. Nu kan ze dit dus eerst oefenen voordat ze de echte toets moet doen. Als docent Engels die werkt met Of Course en All Right kan ik bevestigen dat de toetsen grotendeels overeenkomen met de vraagwijze van de methode zelf. Dat is dus heel fijn voor leerlingen om te oefenen. We hadden heel even een dingetje met het nakijken, want de uitwerkingen werden niet goed weergegeven. Even een mailtje en binnen een dag reactie en ICT ging meteen aan de slag met het herstellen van de uitwerkingen. Super contact, goede dienstverlening! Aanrader!

Lelani van den Berg
10

Zéér tevreden!!

Lid geworden voor mijn zoon in leerjaar 1 van (toen 13) inmiddels 15. Hij zit nu in leerjaar 3 HAVO. Elk boek is makkelijk te vinden en alsmede mailt met een probleem omdat hij Duits krijgt uit een boek van leerjaar 2 word dit zelfs op zondag binnen een half uur opgelost en toegevoegd aan ons account! Zo’n toffe service zie je niet vaak meer! Dus wij zijn zéér tevreden. Sinds we het nu weer gebruiken (tijdje niet gebruikt) scoort hij weer voldoendes en zelf voor wiskunde een 8.8!

Linda Ockers

Zoek in meer dan 10.000 toetsen

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo-t t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in