Toets Biologie

Vivo deel A+B - Hoofdstuk 7 - Voeding en vertering oefentoetsen & antwoorden

LRN-line

Deze oefentoets behandelt o.m. de volgende onderwerpen: voedingsmiddelen, voedingsstoffen, schijf van vijf, vezels, brandstof, bouwstof, reservestof, beschermstof, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, water, verteren, verteringssap, enzymen, snijtanden, hoektanden, kiezen, glazuur, tandbeen, mond, strotklepje, huig, maag, peristaltische bewegingen, maagsap, twaalfvingerige darm, alvleesklier, lever, gal, galblaas, dunne darm, darmvlokken, dikke darm, endeldarm, overgewicht, ondergewicht, nutri-score, voedselbederf, voedselvergiftiging, conserveren, E-nummers, duurzaam.

Vivo deel A+B
Toets Biologie
Vivo deel A+B
Online maken
Toets afdrukken
De Schijf van Vijf  1 = koolhydraten2 = vetten3 = eiwitten4 = vitamines 5 = mineralen6 = waterLet op: De volgorde mag anders zijn, als alle 6 voedingsstoffen maar benoemd zijn. Vezels zijn koolhydraten die je niet kunt verteren, maar die je darmen prikkelen waardoor je beter kunt poepen. Speekselklieren. Deze maken speeksel. Speeksel is een verteringssap. Strotklepje. Dit klapt achterover als je iets inslikt. Op deze manier sluit het de luchtpijp af, zodat je je niet verslikt. Slokdarm. Deze brengt voedsel van de mond naar de maagMaag. Dit is een tijdelijke opslagplaats voor voedsel. Voedsel wordt hier gekneed en vermengd met maagsap. Maagsap is een verteringssap.Galblaas. Dit is een opslagplaats van gal. Gal is geen verteringssap maar maakt vetdeeltjes wel kleiner. Alvleesklier. Deze maakt alvleessap, een verteringssap dat vetten, koolhydraten en eiwitten kan splitsen. Dunne darm. Hier worden eiwitten, vetten en koolhydraten verteerd en opgenomen in het bloed. Endeldarm. Dit is de laatste opslagplaats, voordat de voedselresten als ontlasting via de anus het lichaam verlaten. Brandstof: bij verbranding komt energie vrij. Bouwstof: zijn nodig om nieuwe cellen te maken en te groeien.Reservestof: slaat je lichaam op tot je ze nodig hebt.Beschermstof: helpen je lichaam gezond te houden.  Speeksel, maagsap, alvleessap, dunne darmsap P = glazuurQ = tandbeenR = zenuwen of bloedvatenS = tandvlees Met kiezen kauw, plet en vermaal je je voedsel.  Enzymen werken als piepkleine schaartjes. Enzymen knippen het eten, waardoor het eten uit elkaar valt in stukjes voedingsstof.  Maagsap is een  verteringssap, het verteert eiwitten.Maagsap is zuur, het dood doorgeslikte bacteriën. Peristaltische beweging Het brengt het voedsel van de maag naar de dunnedarm. Ook mengt hier de voedselbrij zich met twee sappen, gal en alvleessap. Gal is een vloeistof die gemaakt wordt door de lever. Het verdeelt grote vetdruppels in kleinere vetdruppels. Gal is geen verteringssap. Uitstulpingen van de darmplooien. Via de darmcellen die in deze darmplooien liggen worden voedingsstoffen opgenomen en naar het bloed gebracht.  Neemt bijna al het water en de laatste minderalen op uit de voedselbrij.Bacteriën breken vezels af. Dit betekent hoeveel energie een product per 100 gram oplevert. Een score dat op een product staat, waarin aangegeven is hoe “gezond” een bepaald product is. A is de gezondste keuze, E is de minst gezonde keuze. Conserveren betekent het langer houdbaar maken van voedsel, zodat het niet snel bederft. Dit kan door middel van technieken zoals invriezen, drogen, inblikken, of het toevoegen van conserveermiddelen. Dit zijn conserveermiddelen en smaakversterkers die in voedsel verwerkt zijn. Duurzaam betekent dat je goed omgaat met de natuur en de aarde, zodat alles wat we nu gebruiken, zoals energie of spullen, ook in de toekomst nog beschikbaar is.  Iedereen heeft een ander energieverbruik omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, en hoeveel je beweegt.Voorbeeld: Een topsporter die veel traint, heeft meer energie nodig dan iemand die de hele dag zit. Dit komt doordat de spieren van de sporter veel energie verbruiken tijdens het bewegen. Ook zal een volwassen man meer energie nodig hebben dan een kind, omdat hij groter is en zijn lichaam meer energie gebruikt om te functioneren. Voedingsstoffen zijn stofjes die je lichaam nodig heeft om in leven te blijven. Er zijn zes verschillende soorten voedingsstoffen: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en water.Meerdere voedingsstoffen bij elkaar vormen voedingsmiddelen. Dit is wat we eten, zoals macaroni, kaas, soep, brood en melk.    De vlakken in de Schijf van Vijf zijn niet allemaal even groot omdat we van sommige soorten eten meer nodig hebben dan van andere om gezond te blijven. Mogelijke voorbeelden:Groente en fruit hebben bijvoorbeeld een groter vlak omdat het goed is om daar veel van te eten. Dingen zoals vetten en olie hebben een kleiner vlak omdat je daar maar een klein beetje van nodig hebt.  Door te poetsen en te flossen zorg je ervoor dat de bacteriën geen gaatjes kunnen maken in het glazuur. Wanneer dit wel gebeurt kunnen bacteriën ontstekingen veroorzaken waardoor uiteindelijk de tand kan afsterven en uitvallen.  Je dunne darm bestaat uit darmplooien, die weer bestaan uit darmvlokken. Al deze uitstulpingen bij elkaar zorgen ervoor dat de oppervlakte van de darm groot is, waardoor er veel voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in korte tijd.  Oorzaak: Iemand heeft teveel overgewicht. Er zijn teveel voedingsstoffen opgeslagen als reservestoffen onder de huid. Gevolg: Mensen met obesitas lopen het risico op overbelasting, hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes). Goede bacteriën en schimmels helpen met het maken van voedsel zoals kaas, tofu en brood, terwijl slechte bacteriën en schimmels voedsel kunnen bederven en je er ziek van kunt worden. 67,3 x 16,8 kJ = 1130,64 kJ     1130,64 kJ x 225 : 100 = 2544 kJ in één zak cassavechips Koolhydraten, Je lichaam gebruikt koolhydraten als brandstof, bouwstof en reservestof.Water. Het strotklepje zorgt ervoor dat de luchtpijp wordt afgesloten op het moment dat voedsel doorgeslikt wordt. Als het strotklepje dus niet afgesloten is, is er een kans dat het voedsel de luchtpijp in gaat. Dit heet verslikken. Sophie zal gaan hoesten om het voedsel uit de luchtpijp te verwijderen.  In de zomer is het warmer, waardoor bacteriën sneller kunnen groeien. Deze bacteriën zorgen ervoor dat voedsel sneller bederft. In de winter is het kouder, waardoor de groei van bacteriën wordt vertraagd en voedsel minder snel bederft.Deze bacteriën zijn goed bestand tegen de zure omgeving van de maag. Doordat ze de maag kunnen overleven, bereiken ze de darmen zonder te worden afgebroken door het maagzuur. In de darmen kunnen ze vervolgens voedselvergiftiging veroorzaken.

Deze toets bestellen?

Voordeligst
Lidmaatschap ToetsMij
€ 12,99/mnd
  • Snel nog even wat toetsen oefenen? Kies dan onze meest flexibele optie.
  • Je kunt maandelijks opzeggen.
  • Toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard
3 maanden ToetsMij
€ 12,99
€ 10,99/mnd
  • Voordelig en flexibel. Ideaal als je maar een paar maanden toetsen hoeft te gebruiken.
  • Betaal per kwartaal en bespaar hiermee 2 euro per maand.
  • Toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard
1 jaar ToetsMij
€ 12,99
€ 7,50/mnd
  • Favoriete keuze van meer dan 70% van de gebruikers.
  • Betaal slechts 90 euro per jaar en bespaar hiermee 65 euro.
  • Geniet van een volledig jaar toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard

Dit zeggen leerlingen en ouders

10

Cijfers omhoog

Onze zoon had in februari zeker 12 minpunten. Hij is gestart met oefenen via Toets mij en heeft een geweldige eindsprint getrokken en afgelopen week bijna het onmogelijke waargemaakt. Er zijn nog maar 2 minpunten over en nog niet alle toetsen zijn terug. Het heeft onze zoon enorm geholpen, omdat er breed getoetst wordt en de vraagstelling, zoals van hem begrepen, overeenkomt met de toets. Als je de oefentoetsen goed kunt maken, beheers je de stof echt goed!

AP
9.0

Fijn dat leerlingen alvast een keer een toets kunnen oefenen die eruit ziet zoals op school.

Wij hebben sinds kort Toetsmij, omdat onze dochter het erg lastig heeft met Wiskunde. Op deze manier kan ze het hoofdstuk oefenen met een toets die qua vraagstelling overeenkomt met de toetsen op school. Nu kan ze dit dus eerst oefenen voordat ze de echte toets moet doen. Als docent Engels die werkt met Of Course en All Right kan ik bevestigen dat de toetsen grotendeels overeenkomen met de vraagwijze van de methode zelf. Dat is dus heel fijn voor leerlingen om te oefenen. We hadden heel even een dingetje met het nakijken, want de uitwerkingen werden niet goed weergegeven. Even een mailtje en binnen een dag reactie en ICT ging meteen aan de slag met het herstellen van de uitwerkingen. Super contact, goede dienstverlening! Aanrader!

Lelani van den Berg
10

Zéér tevreden!!

Lid geworden voor mijn zoon in leerjaar 1 van (toen 13) inmiddels 15. Hij zit nu in leerjaar 3 HAVO. Elk boek is makkelijk te vinden en alsmede mailt met een probleem omdat hij Duits krijgt uit een boek van leerjaar 2 word dit zelfs op zondag binnen een half uur opgelost en toegevoegd aan ons account! Zo’n toffe service zie je niet vaak meer! Dus wij zijn zéér tevreden. Sinds we het nu weer gebruiken (tijdje niet gebruikt) scoort hij weer voldoendes en zelf voor wiskunde een 8.8!

Linda Ockers

Zoek in meer dan 10.000 toetsen

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo-t t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in