Jouw profielkeuze....???

1698327726444

Je zit in de derde klas en hebt nog tig vakken. Vakken die jouw goed liggen, vakken die je liever al een jaar geleden had laten vallen en dan komt opeens het moment dat je een keuze moet maken qua profiel. Maar hoe weet je wat handig is om te kiezen? Je weet misschien nog niet wat je wil studeren, laat staan dat je wil weten wat je later wil worden?! Helllllluppp….dit gaat over mijn toekomst!

In deze blog informeer ik je over de verschillende profielen en wat wellicht belangrijke zaken zijn om over na te denken.

Cultuur en Maatschappij (C&M)


Houd je van kunst, talen en het begrijpen van mensen en hun samenlevingen? Dan past het C&M-profiel jou! Dit profiel biedt een brede basis in cultuur, taal, geschiedenis en sociale wetenschappen. Perfect voor creatieve leerlingen die de wereld om hen heen willen begrijpen.

Vakkenpakket
In het C&M-profiel krijg je vakken die je kunt kiezen op basis van jouw interesses en talenten. De belangrijkste vakken zijn:

 • Geschiedenis: Duik in het verleden en ontdek hoe samenlevingen zich hebben ontwikkeld, van de oudheid tot nu. Dit helpt je om kritisch te denken en de wereld van vandaag beter te begrijpen.
 • Aardrijkskunde: Bestudeer landschappen, bevolkingen en economische systemen. Je leert verbanden leggen tussen geografische verschijnselen en de invloed van mensen op de aarde.
 • Moderne vreemde talen: Kies minstens één vreemde taal, zoals Engels, Duits, Frans of Spaans.
 • Kunstvakken: Afhankelijk van je school kun je kiezen voor vakken zoals tekenen, muziek, dans of drama. Deze vakken stimuleren je creativiteit en zelfexpressie.
 • Filosofie: Op sommige scholen kun je filosofie kiezen. Dit vak leert je nadenken over belangrijke vragen over ethiek, kennis en het bestaan.

Studies en beroepen
Met het C&M-profiel heb je volop mogelijkheden voor vervolgstudies en beroepen, vooral in de sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en creatieve sectoren. Enkele opties zijn:

 • Kunstacademie: Denk aan studies zoals beeldende kunst, grafisch ontwerp, modeontwerp en fotografie.
 • Geschiedenis: Een studie geschiedenis kan leiden tot banen in onderwijs, musea, archieven en onderzoek.
 • Psychologie: Deze studie biedt mogelijkheden in klinische psychologie, arbeidspsychologie en onderzoek.
 • Journalistiek: Als je van schrijven en media houdt, kun je journalistiek studeren en werken als journalist, redacteur of communicatieprofessional.
 • Communicatie: Dit brede veld omvat public relations, marketing, media en bedrijfscommunicatie.
 • Culturele Antropologie: Onderzoek menselijke culturen en samenlevingen en werk bij internationale organisaties, NGO’s en onderzoeksinstituten.

Voor- en nadelen
Een groot voordeel van het C&M-profiel is de brede en gevarieerde basis die het biedt. Je ontwikkelt sterke analytische vaardigheden, kritisch denkvermogen en culturele kennis. Daarnaast is er veel ruimte voor creativiteit en persoonlijke expressie.

Een mogelijk nadeel is dat dit profiel minder gericht is op exacte wetenschappen en wiskunde. Dit kan het moeilijker maken om over te stappen naar technische of exacte wetenschappelijke studies, zonder extra voorbereiding.

Kortom, als je houdt van kunst, cultuur en mensen begrijpen, is C&M jouw profiel!

 

Economie en Maatschappij (E&M)


Houd je van geldzaken, het runnen van een bedrijf en wil je meer begrijpen van de wereld om je heen? Dan is het profiel Economie en Maatschappij (E&M) echt iets voor jou! Dit profiel combineert vakken over economie en maatschappelijke onderwerpen en bereidt je perfect voor op studies in economie, bedrijfskunde en sociale wetenschappen.

Vakkenpakket
Met het E&M-profiel krijg je een mix van vakken die je klaarstomen voor de toekomst. De belangrijkste vakken zijn:

 • Economie: Hier ontdek je hoe markten werken, wat de overheid doet en hoe landen met elkaar handelen. Super handig om te snappen hoe de wereld in elkaar steekt.
 • Geschiedenis: Je duikt in de wereld van vroeger en leert hoe economische en politieke ontwikkelingen de wereld hebben gevormd.
 • Management en Organisatie: Dit vak, ook wel bedrijfseconomie, leert je alles over het runnen van een bedrijf, boekhouden en marketing. Ideaal als je later een eigen bedrijf wilt starten.
 • Wiskunde A: Dit vak gaat over statistiek, kansberekening en algebra. Onmisbaar voor het analyseren van economische data en begrijpen van modellen.

Studies en beroepen
Met het E&M-profiel liggen veel deuren voor je open. Hier zijn een paar  studies en banen die je zou kunnen kiezen:

 • Bedrijfskunde: Hiermee kun je aan de slag in management, advies, marketing en HR.
 • Economie: Je kunt je verder verdiepen in macro-economie, internationale economie of financiële economie en werken in beleid, onderzoek of de financiële sector.
 • Marketing: Je leert alles over consumentengedrag en marktanalyse en kunt werken in branding, digitale marketing of verkoop.
 • International Business: Bereidt je voor op een wereldwijde carrière in internationale handel en management.
 • Rechten: Als je de juridische kant van economie en maatschappij interessant vindt, kun je rechten studeren en werken als advocaat, bedrijfsjurist of beleidsadviseur.

Voor- en nadelen
Het E&M-profiel heeft veel voordelen! Je wordt een kei in economische en maatschappelijke onderwerpen en ontwikkelt vaardigheden die super gewaardeerd worden op de arbeidsmarkt. Een nadeel is dat er minder focus is op exacte vakken en technische onderwerpen, dus als je iets technisch wilt studeren, heb je misschien wat extra scholing nodig.

Kortom, met E&M kies je voor een profiel dat je breed inzetbaar maakt en je helpt de wereld beter te begrijpen.

 

Natuur en Gezondheid (N&G)


Ben jij gefascineerd door alles wat met gezondheid, geneeskunde en de natuur te maken heeft? Dan is het profiel Natuur en Gezondheid (N&G) helemaal jouw ding! Dit profiel geeft je een stevige basis in vakken zoals biologie en scheikunde, zodat je helemaal klaar bent voor studies zoals geneeskunde, biomedische wetenschappen en andere gezondheidsgerichte opleidingen.

Vakkenpakket
In het N&G-profiel krijg je vakken die je voorbereiden op een toekomst in de gezondheids- en biowetenschappen. De belangrijkste vakken zijn:

 • Biologie: Duik in de wereld van levende wezens! Ontdek hoe organismen werken, zich ontwikkelen en evolueren. Ideaal voor iedereen die de medische kant op wil.
 • Scheikunde: Leer alles over stoffen, hun eigenschappen en hoe ze veranderen. Belangrijk voor het begrijpen van biochemische processen en medicijnen.
 • Wiskunde B: Dit vak gaat over algebra, meetkunde en calculus. Handig voor het oplossen van ingewikkelde wetenschappelijke vraagstukken.
 • Natuurkunde: Hoewel dit vak niet altijd verplicht is, is het sterk aan te raden voor iedereen die geneeskunde wil studeren. Leer de basisprincipes van materie en energie.

Studies en beroepen
Met een N&G-profiel kun je allerlei interessante studies en beroepen kiezen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Geneeskunde: Word arts, chirurg of specialist. Één van de populairste keuzes voor N&G-leerlingen.
 • Biomedische Wetenschappen: Onderzoek ziektes en ontwikkel nieuwe behandelingen. Mogelijkheden zijn onder andere onderzoeker of biotechnoloog.
 • Tandheelkunde: Word tandarts of orthodontist en zorg voor mondgezondheid.
 • Farmacie: Word apotheker en help mensen door medicijnen te verstrekken en advies te geven.
 • Diergeneeskunde: Zorg voor de gezondheid en het welzijn van dieren als dierenarts.

Voor- en nadelen

Het N&G-profiel biedt een grondige voorbereiding op medische en biowetenschappelijke studies. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van biologie en scheikunde en leert analytisch en probleemoplossend denken, wat superhandig is in de gezondheidszorg.

Een nadeel kan zijn dat dit profiel best pittig is, met veel complexe vakken die veel inzet vragen. Er is minder ruimte voor creatieve of maatschappelijke vakken, wat sommige leerlingen als beperkend kunnen ervaren.
 

Natuur en Techniek (N&T)

Ben jij dol op exacte wetenschappen en technologie? Dan is het profiel Natuur en Techniek (N&T) perfect voor jou! Dit profiel biedt een sterke basis in vakken zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica, en bereidt je voor op technische en exacte wetenschappelijke studies en beroepen.

Vakkenpakket
In het N&T-profiel krijg je vakken die je voorbereiden op een toekomst in de techniek en exacte wetenschappen. De belangrijkste vakken zijn:

 • Wiskunde B: Dit vak gaat over algebra, meetkunde en calculus. Onmisbaar voor het oplossen van technische en wetenschappelijke problemen.
 • Natuurkunde: Leer de fundamentele principes van materie en energie. Onmisbaar voor iedereen die technische of natuurwetenschappelijke studies wil volgen.
 • Scheikunde: Bestudeer de samenstelling, structuur en eigenschappen van stoffen en hun veranderingen. Belangrijk voor het begrijpen van chemische processen.
 • Informatica: Niet altijd verplicht, maar sterk aanbevolen. Leer programmeren, software ontwikkelen en alles over computerwetenschappen. Cruciaal in de moderne technologische wereld.

Studies en beroepen
Met een N&T-profiel kun je allerlei technische en wetenschappelijke studies en beroepen kiezen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Technische universiteiten: Denk aan studies zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiele techniek en lucht- en ruimtevaarttechniek. Voorbereiding op technische en ingenieursfuncties.
 • Informatica: Richt je op softwareontwikkeling, data-analyse en kunstmatige intelligentie. Word softwareontwikkelaar, data scientist of IT-consultant.
 • Natuurkunde: Ga de diepte in met onderzoek, onderwijs en technologische ontwikkeling.
 • Scheikunde: Werk in laboratoria, de chemische industrie en onderzoek naar nieuwe materialen en processen.
 • Bouwkunde: Studeer architectuur, constructietechniek en stedelijke planning. Werk in de bouwsector en projectmanagement.

Voor- en nadelen
Het N&T-profiel biedt een sterke voorbereiding op technische en exacte wetenschappen. Je ontwikkelt analytische, probleemoplossende en technische vaardigheden die zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt.

Een nadeel kan zijn dat dit profiel uitdagend is, met veel nadruk op wiskunde en exacte wetenschappen. Dit kan lastig zijn voor leerlingen die hier minder sterk in zijn. Bovendien is er minder ruimte voor creatieve of maatschappelijke vakken.

Kortom, als je een passie hebt voor techniek en exacte wetenschappen, is N&T jouw profiel!

 

Welke keuze maak ik? Enkele tips!

De keuze voor een profielpakket is een cruciale stap in de middelbare schoolcarrière van leerlingen. Het kan een grote impact hebben op hun toekomstige studie- en carrièremogelijkheden. Hier zijn enkele tips om jou te helpen bij jouw beslissing:

Interesses en sterktes
Het is belangrijk om vakken te kiezen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en succesvoller bent in die vakken. Denk eens na over welke vakken jou het meeste aanspreken en waar je talenten liggen. Als je bijvoorbeeld  biologie en scheikunde leuk vindt, is het profiel Natuur en Gezondheid (N&G) misschien wel een goede keuze voor jou!

Toekomstplannen
Bedenk ook wat je later wilt gaan doen. Welk profiel past bij jouw studie en carrière? Als je bijvoorbeeld altijd al dokter hebt willen worden, is N&G een logische keuze. Maar als je hart uitgaat naar kunst en cultuur, dan past Cultuur en Maatschappij (C&M) waarschijnlijk beter bij jou.

Advies inwinnen
Het is slim om te praten met je docenten, decanen en ouders over je profielkeuze. Zij kunnen je advies geven en je helpen beslissen op basis van hun ervaring en kennis van jouw sterke punten en interesses. Decanen kunnen je ook informeren over welke profielen het beste aansluiten bij bepaalde vervolgstudies.

Oriënteren
Bezoek open dagen van hogescholen en universiteiten om te zien wat verschillende studies inhouden en welke profielen daarbij passen. Praat met studenten die al de opleiding volgen waarin jij geïnteresseerd bent en vraag naar hun ervaringen en tips.

Flexibiliteit
Bedenk dat sommige studies meerdere profielen accepteren. Als je twijfelt tussen profielen, kies dan een profiel met genoeg overlap en opties. Bijvoorbeeld, als je twijfelt tussen N&G en Natuur en Techniek (N&T), kun je vakken kiezen die beide mogelijkheden openhouden.

Praktische overwegingen
Houd ook rekening met praktische zaken zoals welke vakken jouw school aanbiedt en hoe het rooster in elkaar zit. Niet alle scholen bieden alle vakken aan of hebben ruime keuzeopties, en dit kan je profielkeuze beïnvloeden.

Elk profiel heeft zijn eigen mogelijkheden en uitdagingen. Het belangrijkste is dat je kiest wat het beste bij jou past.

Of je nu gaat voor Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid, of Natuur en Techniek, elk profiel heeft zijn eigen waarde. Kies het profiel dat het best bij jou past!

Tip de redactie

Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten

Deel deze pagina met je vrienden!

Ook interessant

Bekijk alle artikelen

Zoek in meer dan 10.000 proefwerken

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in