Vervelende taken uitstellen heeft niks met "luiheid" te maken.

Uitstellen heeft niks met luiheid te maken.

Want als je wél op tijd kan komen om met je online-vriend uit Brazilië te gamen (mét tijdverschil), waarom blijf je die paar huiswerkopdrachten uitstellen? ‘De tijd en energie die je verspilt met het uitstellen, is vaak veel groter dan wanneer je je taak zou afronden.

‘De angst het niet te kunnen is voor velen een reden om er überhaupt niet aan te beginnen.’

20-50% van alle studenten heeft zo’n last van uitstelgedrag dat het hun studieresultaten negatief beïnvloedt.

Twijfel speelt hierbij een belangrijke rol: Kan ik dit niveau wel aan? Hoe moet ik starten? Wat wordt er gevraagd op een toets?

Je hebt twee type uitstellers:

  • De gespannen uitsteller

Zij hebben geleerd op tijd te beginnen, maar blokkeren uit angst door de mand te vallen. Zij twijfelen aan hun intelligentie of kunde en hebben geen idee hoe ze het beste kunnen starten of doelgericht kunnen leren. Doordat ze niet weten hoe, starten ze soms helemaal niet of veel later dan ze zouden willen.

  • De ontspannen uitsteller

Zij hebben de ervaring dat met relatief weinig werk de taak wel afkomt en zijn eraan gewend laat te beginnen. Is de deadline om 22.00 uur ‘s avonds? Dan gaan ze daarvoor nog sporten, met vrienden afspreken en starten ze te laat en komen vervolgens tijd tekort wat stress oplevert.

Wat helpt om uitstelgedrag te verminderen?

  • Breng jouw vluchtroutes in kaart:

Noteer eens de punten die jij gaat doen wanneer je gaat uitstellen.

Loop je naar de koelkast voor iets lekkers als afleiding? Pak je je telefoon erbij? Druk je al gelijk op het “Tik-Tok-icoontje” op je telefoon?

Leer je eigen gedrag kennen om te herkennen wanneer je op het punt staat je werk uit te stellen. Vraag je dan op het moment dat je afgeleid raakt af of je gedrag bijdraagt aan het doel wat je probeert te bereiken. Door erbij stil te staan, kun je slimmere keuzes maken.

  • Stel de waarom-vraag?

We doen veel dingen zonder dat we ons afvragen wat we ermee willen bereiken. Heb je voor ogen wat je wil worden of welke studie je wil doen, dan heb je veel minder last van uitstelgedrag. Het is belangrijk om jouw doelen helder te hebben. Lastig voor school, maar maak het klein: ik wil een voldoende halen voor mijn volgende Engels toets. Zo motiveer je jezelf. 

  • Leg jezelf een afgebakende tijd op voor een taak.

Wat wil je over een uur gedaan hebben? Tijdsdoelen helpen je. Als je alle tijd hebt, ben je niet bewust van de tijd die tussen je vingers wegglijdt.


 

Tip de redactie

Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten

Deel deze pagina met je vrienden!

Ook interessant

Bekijk alle artikelen

Zoek in meer dan 10.000 proefwerken

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in