Toets Scheikunde

Chemie 7e ed/FLEX - Hoofdstuk 1 - Mengsels scheiden oefentoetsen & antwoorden

7e editie

Deze toets behandelt o.m. de volgende onderwerpen: Onderwerpen:  Stofeigenschappen, dichtheid, mengsels, oplossing, emulsie, suspensie, scheidingsmethoden, stoffen zuiveren, massapercentage, volumepercentage, oplosbaarheid.

Chemie 7e ed/FLEX
Toets Scheikunde
Chemie 7e ed/FLEX
Online maken
Toets afdrukken
a) Bron: Wikipedia, faseovergang, https://nl.wikipedia.org/wiki/Faseovergangb) Een emulgator is een stof die twee slecht mengbare vloeistoffen gemengd houdt. c) $\rm dichtheid = \frac{massa}{volumel}$d) Dit valt onder een suspensie. Er zitten vaste stoffen (vruchtvlees) in, die niet oplossen in het oplosmiddel (sinaasappelsap)e) Er zijn meerdere voorbeelden:filtreren 🡪 deeltjesgroottebezinken 🡪 dichtheidindampen 🡪 kookpuntextraheren 🡪 oplosbaarheidcentrifugeren 🡪 dichtheidf) destilleren 🡪 kookpuntadsorberen 🡪 aanhechtingsvermogeng) $\rm Volumepercentage \, stof = \frac{volume \, stof}{volume \, mengsel} \times 100 \%$. Dit moet nummer 8 zijn. Bij nummer 15 wordt het mengsel verhit, hierbij gaat de stof met het laagste kookpunt als eerste verdampen. Dit wordt vervolgens gecondenseerd bij nummer 5, uiteindelijk zal het als vloeistof bij nummer 8 binnen komen. Het destillaat is wat door het destillatieopstelling gaat, het residu is wat er overblijft bij nummer 15.    Een mengsel bestaat uit twee of meerdere stoffen. Bij een homogeen mengsel kun je geen onderscheid maken van de verschillende stoffen in het mengsel, bij een heterogene mengsel kun je wel een onderscheid maken van de verschillende stoffen.  Voorbeeld van een homogeen mengsel: suiker in thee opgelost. Voorbeeld van een heterogeen mengsel: sinaasappelsap met vruchtvlees. a) Je ziet duidelijk dat er een punt is waar de lijn knikt. Deze knik gaat vervolgens in een rechte horizontale lijn verder. Dit betekent dat er sprake is van een kookpunt en géén kooktraject. Een kookpunt betekent dat er één stof aanwezig is, dus een zuivere stof.  Voorbeeld: kookpunt van water is 100 graden Celsius. b) Dit gebeurt op laboratorium schaal, dat wordt in de eerste zin van de opgave al bevestigd.  We rekenen met percentages. 95% is water, dus 5% is vaste stof. $\rm 600 \, gram \times \frac{5 \, 100} = 30 \, gram \, vaste \, stof$$\rm 30 \, gram \times \frac{0,2 \, 100} = 0.06 \, gram \, kaliumionen$. Juiste antwoorden zijn twee van de volgende: Brandbaar, ontvetter, wasmiddel, vlekverwijderaar.Ja, want elke stof heeft een andere dichtheid. Gegeven: ρ = 710 kg/m³m = 0,15 kg. Reken eerst de massa om naar de juiste eenheid (kg is handig want die staat ook in de dichtheid): 150 g = 0,15 kg.Gevraagd: het volume (V)Formule: $\rho = \frac{m}{V}$, dus $V = \frac{m}{\rho}$. Berekening: $V = \frac{0,15}{710} $ = 0,00021 m³.Je had ook de dichtheid mogen omrekenen naar g/L. Dan krijg je een antwoord in L: namelijk 0,21 L. Conclusie: 0,00021 m³. a)Gevraagd: kookpunten in graden Celsius van stikstof en zuurstofGegeven: Stikstof = 77K Zuurstof = 90K 273K = 0 ºC   en 298K = 25 ºCBerekening: 77K – 273K = -196 ºC 90K – 273K = -183 ºCConclusie: Het kookpunt van stikstof =  -196 ºC en het kookpunt van zuurstof = -183 ºC.b) Door middel van een scheidingsmethode die berust op kookpunten kun je stikstof en zuurstof van elkaar scheiden. Bij destilleren scheidt je twee stoffen op basis van kookpunten. Bij destillatie zorg je ervoor dat de temperatuur heel ver afkoelt, tot tussen de -183 en -196 ºC, zodat zuurstof een vloeistof wordt en hierdoor gescheiden kan worden van het stikstof dat nog een gas blijft.  Joost moet filtreren, dan zie je welk residu en filtraat je hebt. Je kunt het volgende verwachten:Bij mengsel 1 is dat een blauw residu en een kleurloos filtraat.Bij mengsel 2 is dat een wit residu en een blauw, helder filtraat. a) $\rm Massapercentage \, stof = \frac{massa \, stof}{massa \, mengsel} \times 100 \% = \frac{34}{100} \times 100\% = 34 \, massa\%$ Let op! Deze 34 gram koolhydraten zitten al in de 100 gram van het banaan. Het massa van het gehele mengsel is dus maar 100 gram en dus niet 134 gram.  b)  Gevraagd: massapercentage koolhydraten in bananensap Gegeven: 180,7 gram koolhydraten per 1L en dichtheid van bananensap: 1,08 g/mL Berekening: eerst van volume naar massa: $\rm Massa = volume \, \times \, dichtheid = 100 \, mL \times 1,08 g/mL = 1080 \, gram \, bananensap$ Berekening van massapercentage: $\rm Massapercentage \, stof = \frac{massa \, stof}{massa \, mengsel} \times 100 \% = \frac{180,7}{1080} \times 100\% = 16,7 \, massa\%$ Conclusie: Het massapercentage koolhydraten in bananensap is 16,7%.  

Deze toets bestellen?

Voordeligst
Lidmaatschap ToetsMij
€ 12,99/mnd
  • Snel nog even wat toetsen oefenen? Kies dan onze meest flexibele optie.
  • Je kunt maandelijks opzeggen.
  • Toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard
3 maanden ToetsMij
€ 12,99
€ 10,99/mnd
  • Voordelig en flexibel. Ideaal als je maar een paar maanden toetsen hoeft te gebruiken.
  • Betaal per kwartaal en bespaar hiermee 2 euro per maand.
  • Toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard
1 jaar ToetsMij
€ 12,99
€ 7,50/mnd
  • Favoriete keuze van meer dan 70% van de gebruikers.
  • Betaal slechts 90 euro per jaar en bespaar hiermee 65 euro.
  • Geniet van een volledig jaar toegang tot alle vakken bij ToetsMij.
Kies dit abonnement

Wat krijg je bij een abonnement?

  • Toegang tot alle vakken
  • 20 kwalitatieve oefentoetsen per maand
  • Antwoorden, uitwerkingen en toelichtingen
  • Geen stress voor het maken van toetsen
Eenvoudig en veilig betalen met iDEAL of creditcard

Dit zeggen leerlingen en ouders

10

Cijfers omhoog

Onze zoon had in februari zeker 12 minpunten. Hij is gestart met oefenen via Toets mij en heeft een geweldige eindsprint getrokken en afgelopen week bijna het onmogelijke waargemaakt. Er zijn nog maar 2 minpunten over en nog niet alle toetsen zijn terug. Het heeft onze zoon enorm geholpen, omdat er breed getoetst wordt en de vraagstelling, zoals van hem begrepen, overeenkomt met de toets. Als je de oefentoetsen goed kunt maken, beheers je de stof echt goed!

AP
9.0

Fijn dat leerlingen alvast een keer een toets kunnen oefenen die eruit ziet zoals op school.

Wij hebben sinds kort Toetsmij, omdat onze dochter het erg lastig heeft met Wiskunde. Op deze manier kan ze het hoofdstuk oefenen met een toets die qua vraagstelling overeenkomt met de toetsen op school. Nu kan ze dit dus eerst oefenen voordat ze de echte toets moet doen. Als docent Engels die werkt met Of Course en All Right kan ik bevestigen dat de toetsen grotendeels overeenkomen met de vraagwijze van de methode zelf. Dat is dus heel fijn voor leerlingen om te oefenen. We hadden heel even een dingetje met het nakijken, want de uitwerkingen werden niet goed weergegeven. Even een mailtje en binnen een dag reactie en ICT ging meteen aan de slag met het herstellen van de uitwerkingen. Super contact, goede dienstverlening! Aanrader!

Lelani van den Berg
10

Zéér tevreden!!

Lid geworden voor mijn zoon in leerjaar 1 van (toen 13) inmiddels 15. Hij zit nu in leerjaar 3 HAVO. Elk boek is makkelijk te vinden en alsmede mailt met een probleem omdat hij Duits krijgt uit een boek van leerjaar 2 word dit zelfs op zondag binnen een half uur opgelost en toegevoegd aan ons account! Zo’n toffe service zie je niet vaak meer! Dus wij zijn zéér tevreden. Sinds we het nu weer gebruiken (tijdje niet gebruikt) scoort hij weer voldoendes en zelf voor wiskunde een 8.8!

Linda Ockers

Zoek in meer dan 10.000 toetsen

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo-t t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in