Boost jouw concentratie!

Pomodoro techniek francesco cirillo toolshero

Als middelbare scholier heb je waarschijnlijk veel te doen: huiswerk, toetsen, projecten, en misschien ook nog sport of andere hobby's. Het kan best lastig zijn om alles goed te plannen en je niet te laten afleiden door je telefoon of social media. Gelukkig is er een techniek die je kan helpen om slimmer en efficiënter te studeren: de Pomodoro-techniek. Laten we eens kijken wat het is en hoe het werkt!

Wat is de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is bedacht door Francesco Cirillo, een Italiaanse student die het moeilijk vond om geconcentreerd te blijven. Hij gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat (vandaar de naam "Pomodoro", wat tomaat betekent in het Italiaans) om zijn studietijd op te splitsen in kleine stukjes. Het idee is simpel: je werkt 25 minuten aan één taak, neemt een korte pauze, en herhaalt dit een paar keer. Zo blijf je scherp en voorkom je dat je moe wordt.

Hoe werkt de Pomodoro-techniek?

Hier zijn de stappen die je moet volgen om de Pomodoro-techniek te gebruiken:

 1. Kies een taak die je wilt afmaken. Dit kan je wiskunde huiswerk zijn, een boek lezen voor Nederlands of leren voor een toets.
 2. Stel een timer in op 25 minuten. Dit is één Pomodoro.
 3. Werk aan je taak tot de timer afgaat. Probeer echt gefocust te blijven en laat je niet afleiden. Tip: leg je telefoon in een andere kamer. Gebruik deze dus niet als timer ;).
 4. Neem een korte pauze van 5 minuten. Sta op, rek je uit, pak een glas water of check snel je telefoon.
 5. Na vier Pomodoro's, neem een langere pauze van 15-30 minuten. Dit is het moment om even helemaal te ontspannen, bijvoorbeeld door een wandeling te maken of een snack te eten.

Waarom werkt de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek kan je op verschillende manieren helpen:

 1. Je wordt productiever: Door in korte, intense sessies te werken, kun je meer gedaan krijgen zonder je uitgeput te voelen.
 2. Je blijft beter gefocust: Als je weet dat je maar 25 minuten hoeft te concentreren, is het makkelijker om door te zetten en afleidingen te weerstaan.
 3. Je voorkomt vermoeidheid: Regelmatige pauzes zorgen ervoor dat je hersenen kunnen rusten en je energie blijft behouden.
 4. Je leert je tijd beter in te delen: Door je studie in Pomodoro's te plannen, krijg je een goed beeld van hoeveel tijd je nodig hebt voor verschillende taken.
 5. Het motiveert: Elke keer dat je een Pomodoro afmaakt, krijg je een gevoel van voldoening, wat je motiveert om door te gaan.

Tips om de Pomodoro-techniek succesvol te gebruiken

Hier zijn een paar tips om het meeste uit de Pomodoro-techniek te halen:

 • Gebruik een timer: Je kunt een kookwekker, een timer-app op je telefoon of een online Pomodoro-timer gebruiken. Ik raad zelf een ouderwetse kookwekker aan, want anders is de verleiding op je telefoon zo groot!
 • Minimaliseer afleidingen: Zet meldingen uit, sluit onnodige tabbladen op je computer en laat je familie weten dat je niet gestoord wilt worden tijdens een Pomodoro.

De Pomodoro-techniek is een bewezen techniek om je studietijd beter te beheren en efficiënter te werken. Door je studie in blokjes van 25 minuten te verdelen en regelmatig pauzes te nemen, kun je meer doen in minder tijd en met minder stress. Of je nu bezig bent met je huiswerk, je voorbereidt op een toets, of werkt aan een project, de Pomodoro-techniek kan je helpen om je doelen te bereiken. Probeer het eens uit en ontdek hoe het jouw leerproces kan verbeteren!

Inline productivity pomodoro technique 3 nl 2x

Tip de redactie

Heb jij een interessant onderwerp of een mooie tip & trick die het leren nog makkelijker maakt? Laat het ons weten

Deel deze pagina met je vrienden!

Ook interessant

Bekijk alle artikelen

Zoek in meer dan 10.000 proefwerken

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar. Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Ik zit in het
en doe
ik wil beter worden in